KERAMIEK

ALPHATON®

LONGOTON®

MITON®

SIGMATON®

EASYTON®

BAGUETTES


 
ALUMINIUM

SIDINGS

LOSANGES

SHINGLES

FELSTECHNIEK


FX.12

 
STREKMETAAL

STRETCHTECH®

 
 

ZELFREINIGENDE DAKPANNEN


Lotus®: Het zelfreinigende dak, zonder pannen (glimmend) te verglazen toch schoon!In vergelijking met traditionele, niet verglaasde dakpannen, blijven pannen geproduceerd met Lotus® jarenlang verschoond van vuil, mos-, en algen zonder dat deze een vaak nadelig bevonden glimmende glazuur hebben. Hiermee combineren de Lotus® dakpannen het beste van 2 werelden t.w. een niet glimmende oppervlakte en een schoon dakschild. De natuurlijke uitstraling van de dakpannen is een sterke pré. Het natuurkundige principe is simpel maar efficiënt. De ingebrande veredelde oppervlakte van de dakpan vernietigt alle organische viezigheid (o.a. vet, mos, en algen) met behulp van zonlicht. Natuurlijke regen spoelt eenvoudig alle vervuiling weg.

Leverbare modellen:
 
LANDER gegolfde F100LANDER licht gegolfde E115LANDER licht gegolfde E145


Alle Lotus® modellen zijn leverbaar in de kleuren Lotusrood, Lotuskoper en Lotuszwart.

Klik hier om een monsterpan aan te vragen >>

Hoe werkt het Lotus® principe?


Lotus® is een van de meest bekende manieren om oppervlakten te voorzien van nanomaterialen. In andere landen, bijvoorbeeld Japan, is fotokatalyse een meer populaire alternatief. De naam Lotus® spreekt meer tot de verbeelding omdat deze associaties oproept met parelende waterdruppels en daardoor wordt het effect vaak verward met “gemakkelijk te reinigen” oppervlakten of met fotokatalyse, welke ook zelfreinigend is.Zelfreinigende oppervlakten werden onderzocht in de 70-er jaren door botanicus Wilhelm Barthlott , die onderzoek deed aan de Universiteit van Heidelberg (D). Hij onderzocht een zelfreinigend effect dat niet alleen waargenomen werd in oosterse Lotusbladeren maar ook op de Europese Nasturtium (Waterkers), Amerikaanse Cabbage (Witte Kool) of de Zuid-Afrikaanse Euporbia Myrsinites (Wolfsmelk). Wat zij allemaal gemeen hebben is dat zij een microscopische ruwe waterafstotende (hydrofobische) oppervlakte hebben die bedekt zijn met kleine knobbels of puntjes waardoor er weinig oppervlaktecontact is voor water om zich op aan te hechten. Dankzij deze microstructuur zijn oppervlakten, die al hydrofobisch zijn, nog moeilijker nat te maken. Het effect van het ruwe oppervlak wordt nog meer versterkt door een combinatie van was (is al hydrofobisch) op de puntjes van de knobbels van de Lotus bladeren en zelfhelende mechanismen. Dit resulteert in een sterk hydrofobisch en hiermee zelfreinigend oppervlak. Water vormt kleine pareltjes en rolt van het blad af. Tegelijkertijd neemt het water elk neergeslagen vuil mee.

 

In bovenstaande omschrijving betekent “water” echt water. Andere vloeistoffen bijvoorbeeld shampoo of afwasmiddel voorkomen de vorming van waterparels: de oppervlakteactieve stoffen die zij bevatten vernietigen het hydrofobische effect. Als zodanig is deze benadering niet aan te adviseren in gebieden die constant aan zulke vloeistoffen worden blootgesteld. Het effect gaat niet voor altijd verloren: afspoelen met water herstelt het hydrofobisch effect. Kunstmatige “Lotus oppervlakten” gecreëerd met behulp van nanotechnologie, momenteel hebben deze nog geen zelfgenezend vermogen maar zij kunnen een effectieve manier van zelfreiniging bieden indien ze op een juiste manier zijn toegepast.

Lotus® is het meest geschikt voor oppervlakten die regelmatig worden blootgesteld aan voldoende hoeveelheden water, bijvoorbeeld regenwater, en waar dit voldoende kan aflopen.
Kleine hoeveelheden water leiden vaak naar kanaaltjesvorming of droogvlekken waardoor een viezer oppervlak ontstaat in plaats van schoner. Zonder de aanwezigheid van water heeft het gebruik van zulke oppervlakten geen functie.

De voordelen zijn evident: een schonere aanblik en aanzienlijk minder behoefte voor onderhoud.