KERAMIEK

ALPHATON®

LONGOTON®

MITON®

SIGMATON®

EASYTON®

BAGUETTES


 
ALUMINIUM

SIDINGS

LOSANGES

SHINGLES

FELSTECHNIEK


FX.12

 
STREKMETAAL

STRETCHTECH®

 
  

VEEL GESTELDE VRAGEN

Keramische gevelbekleding


1. Waarom zijn praktisch alle uitvoeringen van de LANDER keramische gevelelementen door-en-door gebakken?
Hier zijn meerdere belangrijke reden voor. Het meest duurzame en veelal gewenste keramische uiterlijk wordt alléén bereikt door de gevelelementen door-en-door te kleuren en de gevelelementen dus niet te voorzien van een kunstmatige toplaag. Alleen zo wordt het natuurlijke karakter gewaarborgd en bovendien zijn de zichtbare zijkanten van de gevelelementen altijd in dezelfde kleurstelling en niet in een storende andere (contrasterende) kleurstelling. Dit zelfde geldt uiteraard ook als er onverhoopt een kleine beschadiging optreedt.       

2. Waarom zijn bijna alle LANDER gevelelementen -dubbelwandig met kanalenstructuur- uitgevoerd?
De voornaamste reden hiervan is het streven naar een maximale stootvastheid ofwel 'hufterbestendigheid'. Deze stootvastheid is onderzocht en aangetoont door onafhankelijk gecertificeerde instituten. Mede door de specifiek gedetailleerde kanalenstructuur zijn de dubbelwandige ALPHATON en LONGOTON keramische gevelelementen tot 6x sterker dan enkelschalige keramische gevelelementen! Of het toepassing betreft op de begane grond of op hoogte; LANDER adviseert daarom in de meeste gevallen haar dubbelwandige keramische gevelelementen.   

3. Wat zijn de grootste voordelen van de LANDER keramische gevelsystemen t.o.v. bijvoorbeeld traditioneel metselwerk?
Naast het esthetisch onderscheid zijn belangrijke voordelen: het ontbreken van kostbare geveldragers, geen kans op witte uitbloeiingen meer, geen beeldverstorende dilatievoegen en een juiste en snelle gecoördineerde weersonafhankelijke bouwwijze. Kortom: 'De moderne manier van metselen'!  

4. Zijn de gevelelementen ook in anti-graffiti-uitvoering leverbaar?
Ja, indien gewenst kunnen ook de echte door-en-door gekleurde keramische uitvoeringen voorzien worden van een milieuvriendelijke applicatie die bescherming biedt tegen graffiti of extreme vervuiling. Groot voordeel hiervan is dat deze applicatie nagenoeg onzichtbaar is en zo het gewenste eerlijk keramisch uiterlijk behouden blijft. Bij de geglazuurde uitvoeringen is de buitenzijde voorzien een gesloten glaslaag waardoor vanzelfsprekend daar geen indringing van graffiti of vervuiling plaatsvinden. 

5. Zijn de LANDER gevelsystemen passend voor elke bestaande gevel?
Ja, in principe wel. Als de bestaande gevelconstructie belast kan worden door deze nieuwe huid, dan biedt LANDER met haar totaalprogramma bijna altijd een passende oplossing. Belangrijk gegeven is dat de meeste van haar uitvoeringen standaard per mm. nauwkeurig geleverd kunnen worden.   

6. Welke garantie wordt op de LANDER gevelelementen verstrekt?
De keramische gevelelementen worden, mits correct gedetailleerd op de bijbehorende draagconstructie, voor maar liefst 10 jaar gegarandeerd op onder andere vorstschade.

7. Zijn de LANDER keramische gevelelementen kleurvast?
Ja, dit door de kwaliteit van de grondstoffen en modernste baktechnologie van de door-en-door gebakken gevelelementen. We hebben het immers hier over 'klinkerkwaliteit' met een baktemperatuur van 1.100 - 1.200 °C. 

8. Zijn de LANDER keramische gevelsystemen waterdicht?
Nee, geen enkele vliesgevel is 100% waterdicht. Al fungeren de verschillende gevelsystemen als soort huid, het zijn zg. geventileerde vliesgevelsysteem waarbij de gevel kan en moet “ademen”. Projectgebonden moet worden bekeken of er bijvoorbeeld een waterkerende-dampopen folie dient te worden toegepast. 

9. Kan het ALPHATON keramisch gevelsysteem ook in staande uitvoering, dus met verticale belijning worden toegepast?
Ja, hiervoor bestaan de speciaal ontwikkelde HOOGformaat gevelelementen die in hoogte tot op de mm. nauwkeurig voor geleverd kunnen worden.

10. Zijn de gevelsystemen van LANDER ook geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld HSB of sandwichpanelen?
Ja, vele woningbouw én utiliteitsprojecten zijn op deze wijze uitgevoerd. Projectgericht biedt LANDER hiervoor verschillende oplossingen.

11. De gevelbekleding is vooral bekend om haar strakke, rechtlijnige tegelverband. Kan het ook in halftegel- of wildverband worden toegepast?
Ja, dit is geen enkel probleem. De verschillende gevelsystemen bevatten hiervoor standaard de benodigde onderdelen en voorzieningen.

12. Behoeven de keramische gevelsystemen van LANDER frequent onderhoud?
Nee, door gebruik te maken van de beste grondstoffen en extreem hoge baktemperaturen (afhankelijk van de uitvoering tussen de 1.100°C - 1.200°C) is de maximale wateropname slechts 2 tot 4%. Dit samen met de uitgekiende detaillering verzekert dit u van optimale duurzaamheid en zullen de gevels geheel niet of pas op zeer lange termijn licht onderhoud behoeven. Vaak is dit beperkt in de vorm van met leidingwater schoonspuiten.


Keramische dakpannen

1. Wat zijn ‘gesmoorde’ dakpannen?
Dit is een specialistisch bakproces welke slechts op enkele productielocaties uitgevoerd kan worden. Gesmoorde dakpannen krijgen na het bakproces een extra behandeling in een zg. smooroven. Bij dit speciale procedé wordt tijdens het verwarmingsproces de zuurstof onttrokken (gesmoord). Het resultaat  hiervan is dat de dakpannnen als rood de oven ingaan en na het bakproces er in de kenmerkende blauwzwarte kleur uitkomen. Dit unieke fenomeen is blijvend en door-en-door in de massa gekleurd.      
 
2. Worden keramische dakpannen ook zo gauw lelijk als betonpannen?
Nee, keramische dakpannen blijven mits volgens de regels gelegd jarenlang hun mooie kleur en uitstraling behouden zonder te verkleuren. Daarbij maken storende elementen als aangroei van mossen e.d. bij de juiste keramische dakpan nauwelijks kans. Het bewijs hiervan zien we dagelijks om ons heen op pannengedekte eeuwenoude panden. Belangrijk is dat er voldoende ventilatie is tussen onderzijde van de pannen en het dakbeschot zodat ze kunnen “ademen”.  Zoals bekend verbleken veel betonpannen al binnen 10 jaar en zijn dan ook al met korstmossen e.d. begroeid. Onder bijvoorbeeld het bladerdak van bomen kan het raadzaam zijn om voor geglazuurde pannen te kiezen of bijvoorbeeld de LANDER vlakke L105 die middels 'sinterbrandprocedé' worden gebakken. 
 
3. Passen keramische dakpannen bij duurzaam bouwen?
Jazeker. Keramische dakpannen hebben een extreem lange levensduur en worden gemaakt van klei die dagelijks door de natuur wordt aangevoerd. Afgedankte dakpannen kunnen zonder nadelen voor het milieu prima worden gerecycled of hergebruikt.
 
4. Waaien keramische dakpannen gemakkelijk van het dak?
Overeenkomstig het bouwbesluit dient er voor ieder dak een verankeringadvies te worden overlegd. Pannen verankerd volgens dit advies bieden de beste garantie op voorkoming van stormschade. LANDER is ervaren en vertrouwd met deze regelgeving en het adviseren van de juiste verankering.
 
5. Wat te doen bij pannen op flauwhellende daken?
Voor pannen op flauwhellende daken (meest onder een dakhelling van 25°) worden speciale eisen t.a.v. waterdichtheid van het onderdak vereist. Het Lander Top 10° systeem biedt hiervoor oplossingen met verschillende modellen dakpannen op dakhellingen vanaf 7°! Dit eventuuel met totaalgarantie.
 
6. Zijn er ook maatwerkpannen leverbaar in geval van mansardekappen?
Jazeker. Er kunnen van nagenoeg elke uitvoering zowel manasarde- als knikpannen exact op maat geleverd worden inclusief de bijpassende gevelpannen. Dit maatwerkproces beheerst LANDER als geen ander en pleegt hiervoor de benodigde engineering.    
 
7. Zijn er ook 'zelfreinigende' dakpannen?
Ja, er bestaan ook keramische dakpannen die speciaal zijn behandeld. De ingebrande, veredelde oppervlakte vernietigt de organische vervuiling zoals vet, mos e.d.met behulp van zonlicht. De regen spoelt eenvoudig de resten weg. LANDER heeft verschillende modellen in haar programma 'Lotus' genaamd.