KERAMIEK

ALPHATON®

LONGOTON®

MITON®

SIGMATON®

EASYTON®

BAGUETTES


 
ALUMINIUM

SIDINGS

LOSANGES

SHINGLES

FELSTECHNIEK


FX.12

 
STREKMETAAL

STRETCHTECH®

 




























 





PROJECTEN DOOR HAAR ONTWERPERS BELICHT

Uit het scala aan verschillende Nederlandse projecten van de afgelopen jaren worden enkele van deze op geheel eigen wijze door de verschillende ontwerpers persoonlijk belicht en gemotiveerd.


1. Bedrijfscomplex FEBO Amsterdam

   

FEBO is het meest bekend van haar superieure kroketten, maar nu ook van haar nieuwe bedrijfscomplex, waar het hoofdkantoor en de snackfabriek samen zijn ondergebracht. Een mijlpaal voor het familiebedrijf met een heuse metamorfose in uitstraling; van het vertrouwde maar schreeuwende rood met geel, naar de nieuwe concernuitstraling van rood en groen in combinatie met zwart en zilver. Het productiecomplex ligt aan de Processorstraat aan de rand van het nieuwe, duurzame bedrijfsterrein Cornelis Douwes op de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam.                                              
 
De begrippen "uitnodigend versus geheimzinnig" zijn kenmerkend voor dit ontwerp. De grote glaspartij van de bezoekersentree en de panoramaramen op de kantoorverdieping geven het complex een vriendelijk, open en daarmee toegankelijk karakter. De gevels op de begane grond zijn daarentegen, van buitenaf gezien, bewust vrij gesloten uitgevoerd. Hierdoor worden de productieactiviteiten netjes aan het zicht onttrokken. Van binnenuit is dat echter geenszins het geval; door het tot vrachtwagenniveau optillen van de beganegrondvloer hebben de productiemedewerkers een royaal en vrij uitzicht over de voornamelijk groene omgeving. Doordat alle laad- en losactiviteiten achter de, in het gebouw geïntegreerde, fabriekspoort plaatsvinden behoudt het gebouw, ondanks alle hectiek die erin plaatsvindt, van buitenaf het gewenste rustige en chique karakter. Op deze wijze blijven de "geheimen van FEBO" het beste bewaard.
 
Van binnen bewaart het pand zelf ook nog een aantal extra "geheimen", waarvan de op de kantoorverdieping, tussen de vergaderzaal en de kantine, gelegen binnentuin de meest in het oog springende is. Een oase van rust voor het pauzerende personeel die ook als representatieve buitenruimte voor gasten kan dienen en die een verademing in de industriële omgeving van het havengebied vormt.
 
Het bedrijfspand is binnen de kaders van het beeldkwaliteitplan ontworpen als evenwichtige compositie van verschillende gebouwdelen met een eigen materialisatie. Het gebouw staat aan de straatzijde in de erfgrens, direct aan een openbare groenstrook. Hier is nagenoeg over de volle kavelbreedte een robuuste muur opgetrokken, waarboven zich de transparante kantoorvleugel bevindt. Voor deze "muur", die ruim zeventig bij zeven meter groot is, waren grootschalige bouwelementen nodig, die niet kwetsbaar en niet verouderend zouden zijn. De glimmend zwart geglazuurde ALPHATON tegels van LANDER waren hiervoor het ideale materiaal. De strakke en zuiver werkende moduulmaat, van 300 x 900 mm., heeft daarbij als ontwerpraster voor het verdere gevelontwerp gediend.

Met deze kwaliteitsvolle, onderhoudsarme en tijdloze materialen hebben wij een optimale vertaling van onze ontwerpgedachte kunnen bewerkstelligen. Niet alleen een verzorgd beeld voor nu, maar ook voor de langere toekomst. FEBO is klaar om de wereld te veroveren.
 
Hans Zwetsloot,
STOL architecten 



2. Renovatie 108 appartementen Rhenen

    

In opdracht van de Rhenense Woningstichting heeft inTex architecten bna het ontwerp gemaakt voor de renovatie van 108 appartementen, in 5 flats,
te Rhenen. De problematiek van de flatgebouwen uit 1968 is niet anders dan die van de talloze vergelijkbare flats uit die periode: een povere uitstraling, een technische verarming van gevels, kleine en onveilige entreepartijen, appartementen met verouderde keuken-, douche- en toiletinrichting.
 
De doelstelling van het project was om voor de vijf blokken een duurzame renovatie voor de gevels en keuken, douche- en toiletruimte te ontwerpen. De oplossing diende ook in een verbetering van de sociale veiligheid rondom de entree, trappenhuizen en bergingen te voorzien. Het concept bestaat uit het verbijzonderen van de centrale entreezones van de blokken, het totaal vernieuwen van de gevels en het aanbrengen van structuur (textuur) hierin. De totale metamorfose van de gevels en de aard van de toegepaste materialen maken dit een bijzonder project: keramische gevelelementen en strakke aluminium sandwichpanelen zijn hiervan een voorbeeld.
 
De esthetische en technische oplossingen waren een belangrijk item in het ontwerp voor deze renovatie. De wens van de opdrachtgever om een onderhoudsarm plan te realiseren is vertaald in duurzame bouwkundige en materiaaltechnische keuzes. De toepassingsmogelijkheden van de keramische tegels van LANDER gaven zowel esthetisch als technisch voor ons de meest duurzame oplossing.
 
Een sterke kleurtoepassing, strakke vlakverdeling en voldoende flexibiliteit in afmeting en detaillering om de onderlinge verschillen in bestaande maatvoering op te vangen. Met name de combinatie van het verticale karakter van de terracotta vlakken met de horizontale borstweringstroken geven de gevels een sterk karakter.
 
In de praktijk bleek de eenvoudige montage van het ALPHATON systeem in combinatie met de goede hanteerbaarheid van de tegels voor deze renovatie een groot voordeel. 
 
Louis Banning,
inTex architecten



3. Philips Centre of Industrial Technologies High Tech Campus Eindhoven
      
      

Het laboratorium- en kantoorgebouw voor Philips Centre of Industrial Technologies staat prominent aan de centrale vijver van de High Tech Campus Eindhoven. 
 
De architectonische uitdrukking van de laboratoria zijn functioneel bepaald door de daaraan gestelde strenge klimaateisen. De kantoren daarentegen zijn vrijer ontwikkeld. Horizontale geleding, een grote mate van transparantie en de daarmee te bereiken interactie met de groene omgeving vormden samen de leidraad voor het ontwerp.
 
Het laboratoriumgebouw is gehuld in glas en aluminium. Zonwerende beglazing, prismatische glasplanken en schuifbare aluminium lamellenschermen wisselen elkaar af. Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het beeld van gesloten naar open en vice versa. Terwijl het laboratoriumgebouw een bepaalde rijzigheid uitstraalt, is het kantoorgebouw zuiver horizontaal geleed. Brede gevelbanden die tevens de geïntegreerde zonwering verbergen maken de bouwlagen telbaar. Tussen de aluminium banden wisselen open en dichte delen elkaar af. 

Materiaaleigen kleur, maatvastheid en een technische maar tegelijk toegankelijke uitstraling komen allemaal terug in de keuze van de keramische gevelbekleding van LANDER aan het kantoorgebouw. De verspringende smalle gevelpenanten en grotere dichte gevelvlakken zijn bekleed met ALPHATON vulkaangrijze tegels in een aluminium omlijsting. De omkadering accentueert de natuurlijke structuur en textuur van de tegels die de tastbaarheid van het strakke gebouw vergroten.
 
Aan het rand van de vijver staat nu een zowel architectonisch, bouwtechnisch als functioneel duurzaam gebouw. Individueel maar tegelijkertijd ook een deel van het grotere geheel.
 
Kevin Battarbee,
INBO Rotterdam


 
4. Avans Hogeschool Breda

     

Het nieuwe academiegebouw van Avans Hogeschool in Breda wijst als een uitgestrekte vinger naar de stad. Het strak vormgegeven bouwvolume is bekleed met een keramische gevel van LANDER. De ALPHATON gevelelementen hebben een warme donkerrode baksteenkleur. Zij hebben een karakteristieke lamellenstructuur en zijn speciaal voor dit project ontworpen en vervaardigd. Door de lamellen zijn de horizontale naden tussen de elementen in het gevelbeeld onzichtbaar. De verticale naden zijn tot een minimum teruggebracht en ondergeschikt aan het horizontale lijnenspel.
 
Een bijzonder detail is de aansluiting bij de ramen. Hier bepalen de zijkanten van de doorgesneden lamellen het beeld. De specifieke detaillering zorgt er voor dat de derde dimensie van het keramische element in beeld wordt gebracht. De diepte van de keramiek is in het gevelbeeld voelbaar. Het gevelbeeld oogt als een homogene keramische huid met een verfijnde textuur waar de ramen als gaten uitgesneden zijn. Het grote architectonische gebaar van het academiegebouw ontleent zijn kracht aan het detail.
 
De nieuwbouw en renovatie van Avans Hogeschool in Breda is ontworpen door de samenwerkende architectenbureaus Rienks Architecten uit Breda en Van Tilburg Ibelings von Behr architecten uit Rotterdam.



5. Verbouwing- en uitbreidingsplan Mencia de Mendoza Breda 

   

De basis van de uitbreiding van dit scholencomplex te Breda is de toename van het huidige aantal leerlingen (1100) tot ca. 1350 in de nabije toekomst op te kunnen vangen. De architectuur van de nieuw te bouwen gevels heeft de nadrukkelijke bedoeling geen concurrentie aan te gaan met de bewerkelijke architectuur van het oorspronkelijke Mencia-gebouw en zal een ingetogen karakter hebben.
 
Gekozen is in dit verband voor een gevelafwerking met ALPHATON keramische tegels in een bronskleur, die past bij de uitstraling van het bestaande hoofdgebouw. Klassieke ordeningsprincipes als pilasters, friezen en staande gevelopeningen zijn in de gevels op eigentijdse wijze verwerkt.

Frits Haverman,
Architecten Haverman van den Meiracker Vermeulen
 

 
6. Hoofdkantoor De Unie Culemborg

     

UniePlaza, het hoofdkantoor van vakbond De Unie, ligt in de wijk Lanxmeer in Culemborg. Uitgangspunt voor de gehele wijk is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een duurzame en milieubewuste samenleving. Aan de toe te passen materialen werden dan ook hoge eisen gesteld. Veel aandacht is uiteraard besteed aan energiezuinige installaties. En bovenal, een gebruikersvriendelijke werkomgeving. Op alle niveaus kunnen de gebruikers naar dakterrassen of patio's en halen boomachtige planten en natuurlijke materialen de natuur binnen.
De overlegstructuren binnen de vakbond zijn vertaald in een losse organisatie van zeer diepe plattegronden, met diverse bijzondere plekken voor ontmoeting en overleg. Vides en spectaculaire trappen verbinden de vloeren.  
 
Op een groene plint met de parkeergarage liggen alle openbare functies als ontvangst, vergaderzalen en het restaurant achter volledig glazen gevels. De daarboven gelegen kantoren kragen als massief volume naar alle kanten uit. ALPHATON keramische elementen voldeden hier aan alle gestelde eisen.
 
De kleur L121 oxiderood-genuanceerd geeft het gebouw een krachtig warme uitstraling. De dunheid van de elementen bespaart gewicht, 76% minder klei ten opzichte van traditionele baksteen. De afmetingen van de elementen konden worden afgestemd op het in de gevel aanwezige matenstelsel. De achterconstructie bestaat uit houtskeletbouwelementen (vernieuwbare grondstoffen) en samen vormen ze zo een uiterst lichte gevel, op de ver uitkragende vloeren.
 
De bouw verloopt snel, vergt nauwelijks onderhoud en bij sloop van het gebouw (of wijziging van de gevels) kunnen de elementen schoon worden verwijderd en eventueel hergebruikt. Waarlijk een bouwsteen voor duurzame projecten.
 
Ton Smulders,
 
Van den Pauwert Architecten



7. GoA Cultureel Educatief Centrum Ganzenhoef Amsterdam

    
 
Begin jaren 90, twintig jaar na zijn ontwikkeling, was de uitbreiding zuidoost van Amsterdam toe aan complete vernieuwing. Het doel was zo veel mogelijk van het zelfde te vervangen door variatie. Nieuwe laagbouw woningen hebben de plaats in genomen van appartementengebouwen en het meest belangrijke: de dringend noodzakelijke faciliteiten zijn toegevoegd. Cultuur om elkaar beter te leren kennen, educatie om vooruit te komen in de wereld. Zo open mogelijk.
 
Het CEC Ganzenhoef biedt precies dit. Functioneel gezien is een opleidingscentrum gecombineerd met een plek voor verschillende culturele activiteiten. Ruimtelijk gezien is het toegankelijk en transparant. En in stedenbouwkundig opzicht is het een voorbeeld voor compact ruimtegebruik met een combinatie van woningen op het dak en parkeergarage onder de grond.
 
Buiten omarmt en beschermt de zuidvleugel het groene binnenhof van het in stand gehouden appartementengebouw. Binnen opent zich het atrium naar het daglicht boven en verwelkomt de mensen uit de buurt. Wat van veraf een afstandelijk gebouw lijkt, blijkt bij benadering zeer toegankelijk. De hier specifiek toegepaste keramische gevelbekleding van LANDER is de licht grijze L170 in gerilde uitvoering van het ALPHATON systeem.   
 
Dick de Gunst,
 
Hans van Heeswijk architecten



8. Passengers Terminal Amsterdam

   

In het centrum van Amsterdam zijn zowel de Passagiers Terminal, ten behoeve van de afhandeling van cruiseschepen, alsmede de naastgelegen IJ-toren, markante verschijningen. In het kader van de herontwikkeling van de Oostelijke Handelskade, gelegen langs het IJ, hebben beide gebouwen een voortrekkersrol verzorgd. Zij behoren tot de eerste serie nieuw ontwikkelde gebouwen die hier zijn gemaakt.
 
Vanaf het water gezien staat de imposante glazen IJ-toren op een massieve plint. Deze plint, gemaakt van de keramische gevelelementen van LANDER, vormt tevens de plint van de Passagiers Terminal en het naastgelegen hotel. De Passagiers Terminal staat ook aan de zijde van de stad op een plint van keramische gevelelementen. De ALPHATON keramische gevelbekleding vormt een mooi contrast met de golvende glazen bovenbouw van de Passagiers Terminal.
 
De IJ-toren en de Passagiers Terminal zijn ontworpen en uitgewerkt door HOK uit Londen, in nauwe samenwerking met Pieters Projectbureau uit Haarlem.
 
Robert Visser,
 
Pieters Projectbureau



9. Hoofdkantoor Heijmans Rosmalen

   

Het hoofdkantoor van Heijmans N.V. ligt in Rosmalen op een driehoekig kavel ingesloten tussen de A59 en één van de hoofdontsluitingswegen van 's-Hertogenbosch. De gebouwen zijn landschappelijk ingepast in de bestaande groenstructuur met verhoogde houten pleinen waaronder parkeerruimte is.
 
Het gebouw heeft een efficiënte kamstructuur waarbij de begane grond geheel open en transparant is gemaakt als interne ontmoetingplek en ontvangstruimte. Het complex toont zich naar de snelweg als een abstract kantoorgebouw met een glimmend antraciet bakstenen gevel. De markante voorgevel is gericht op het aannemersdorp Rosmalen. Hier is een horizontale keramische gevel verweven met de stalen kolommenstructuur. Op deze wijze verbeelt het gebouw de ambachtelijke en de moderne technologische aspecten van de bouwprofessie.
 
De gevel werd gemaakt door keramische gevelelementen van LANDER. Er is gekozen voor een genuanceerde tegel die de gevel een extra warme uitstraling geeft. De oranje kleur past heel mooi bij de zilvergrijze bakstenen en kozijnen. De krommingen in de gevel konden met standaard tegels heel overtuigend worden uitgevoerd. Zowel in horizontale als in verticale richting kon de tegelmaat perfect worden uitgezocht op kozijnmaat en verdiepingshoogte.
 
Het gebouw werd ontworpen door Anoul Bouwman van architectenbureau Visser en Bouwman, die ook de bouwkundige uitwerking verzorgde. Het voorlopig ontwerp werd gerealiseerd door dezelfde architect i.s.m. Marc Bell, beide destijds in dienst van Alynia Lerou architecten.
 
Anoul Bouwman,
 
Architectenbureau Visser en Bouwman



10. 154 Woningen Heinsiushof Breda

   

In het kader van de herstructurering van de wijk "De Heuvel" in Breda is door ons in opdracht van WonenBreburg een plan ontworpen van 154 vervangende nieuwbouwwoningen. De architectuur van De Heuvel wordt gekenmerkt door de stijlelementen van de "Delftse School". Bij de herstructurering hebben deze stijlelementen als uitgangspunt gediend om de ruimtelijke kwaliteit van de oorspronkelijke klassieke architectuur in deze wijk in de architectuur van de nieuwbouw weer tot uitdrukking te laten komen.
  
Een zeer kenmerkend element is de toepassing van flauw hellende daken (een dakhelling van ongeveer 10 graden). Bij de uitwerking van het plan is de keuze gevallen op de LANDER keramische dakpan, "licht gegolfde J113". Door toepassing van deze dakpan bleek het mogelijk om de daken met deze flauwe dakhelling op een verantwoorde wijze te realiseren. Daarnaast konden we met deze dakpan de beoogde uitstraling bereiken, waarbij tevens in kleur aangesloten kon worden op de voor deze wijk kenmerkende toepassing van donkergrijze dakpannen voor de gestapelde bouw en rode dakpannen voor de laagbouw.
 
De in de bebouwingsstudie van augustus 2000 gepresenteerde gevels van de laagbouw zijn geënt op bovengenoemde kenmerken, die nagenoeg allemaal worden toegepast.
 
Alleen daar waar andere eisen werden gesteld ten gevolge van steden­bouw­kundige omstandigheden (patiowoningen), wooncom­fort (dakterras­sen, daglichttoe­treding, enz.) en productiemethoden (profielen van roeden) is er van de stijlkenmerken van de Delftse School afgewe­ken. Deze "afwijkingen" vormen het terechte onderscheid met de architec­tuur van weleer.
 
Gehard Vermeulen,
Architecten Haverman van den Meiracker Vermeulen



11. 109 Woningen Tuindorp Zoetermeer

   

Tuindorp Oosterheem is een nieuwe uitbreidingswijk van Zoetermeer. De naam Tuindorp draagt de wijk met recht. In een ontspannen groene setting zijn diverse typen eengezinswoningen gerealiseerd. Kenmerk van de wijk is de losse gevarieerde verkaveling met ruime tuinen. Het beeld van de wijk is een actuele vertaling van traditionele architectuur. Eén van de uitgangspunten van de stedenbouwkundige is geweest dat de daken beeldbepalend zijn en dat je de goten als het ware moet kunnen aanraken.
 
Architect Florian von Behr van Van Tilburg Ibelings von Behr architecten heeft in opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling 109 eengezinswoningen ontworpen. Het betreft 2/1 kapwoningen en rijwoningen die gelegen zijn aan een park, een drietal hofjes en een singel. Een uitgangspunt bij het ontwerp is geweest dat twee woningen samen één villa vormen. Een villa die aan alle zijden interessant is en bij de hoekwoningen twee voorgevels heeft. Het hadden als het ware ook vrijstaande villa's kunnen zijn. Het dak is opgevat als een plastiek die door de geaccentueerde belijning van goten en dakranden, het karakter van het huis bepaalt. Ook de rijenwoningen zijn op deze wijze benaderd waardoor hier geen monotone reeks maar een gevarieerd gevelbeeld ontstaat.
 
De woningen zijn in verschillende kleurencombinaties uitgevoerd. Aan het park zijn de woningen uitgevoerd in gele baksteen met grijze pannen, aan de hofjes in gele baksteen met rode pannen en aan de singel in rode baksteen met donkergrijze pannen. Vanwege de natuurlijke en ambachtelijke uitstraling is gekozen voor keramische pannen zonder speciale oppervlaktebehandeling. Het effect is dat het verschil tussen natte en droge weersomstandigheden goed te zien is. Bij droog weer zijn de pannen mat en bij regen gaan de daken door het water glanzen. 
 
De licht gegolfde J113 uit het assortiment van LANDER voldeed direct aan alle wensen en eisen. Het is esthetisch een mooie welvende pan in het juiste formaat. De prijsstelling is concurrerend met vergelijkbare pannen. Daarnaast is het assortiment hulpstukken uiterst uitgebreid. Hierdoor was het mogelijk het dak met de nokvorsten precies zó te detailleren zoals dat esthetisch gezien het uitgangspunt was.
 
Florian von Behr,
Van Tilburg Ibelings von Behr architecten