Terug naar overzicht

Het nieuwe academiegebouw van Avans Hogeschool in Breda wijst als een uitgestrekte vinger naar de stad. Het strak vormgegeven bouwvolume is bekleed met een keramische gevel van Lander. De Alphaton gevelelementen hebben een warme donkerrode baksteenkleur. Zij hebben een karakteristieke lamellenstructuur en zijn speciaal voor dit project ontworpen en vervaardigd. Door de lamellen zijn de horizontale naden tussen de elementen in het gevelbeeld onzichtbaar. De verticale naden zijn tot een minimum teruggebracht en ondergeschikt aan het horizontale lijnenspel.

Een bijzonder detail is de aansluiting bij de ramen. Hier bepalen de zijkanten van de doorgesneden lamellen het beeld. De specifieke detaillering zorgt ervoor dat de derde dimensie van het keramische element in beeld wordt gebracht. De diepte van de keramiek is in het gevelbeeld voelbaar. Het gevelbeeld oogt als een homogene keramische huid met een verfijnde textuur waar de ramen als gaten uitgesneden zijn. Het grote architectonische gebaar van het academiegebouw ontleent zijn kracht aan het detail.

De nieuwbouw en renovatie van Avans Hogeschool in Breda is ontworpen door de samenwerkende architectenbureaus Rienks Architecten uit Breda en Van Tilburg Ibelings von Behr Architecten uit Rotterdam.