Terug naar overzicht

FEBO is het meest bekend van haar superieure kroketten, maar nu ook van haar nieuwe bedrijfscomplex, waar het hoofdkantoor en de snackfabriek samen zijn ondergebracht. In dit nieuwe pand zijn de keramische tegels van ALPHATON in de vorm van gevelplaten als basis van het ontwerp van de gevel gebruikt.

De nieuwe uitstraling van FEBO is nu ook zichtbaar in hun nieuwe bedrijfscomplex

Een mijlpaal voor het familiebedrijf met een heuse metamorfose in uitstraling; van het vertrouwde maar schreeuwende rood met geel, naar de nieuwe concernuitstraling van rood en groen in combinatie met zwart en zilver. Het productiecomplex ligt aan de Processorstraat aan de rand van het nieuwe, duurzame bedrijfsterrein Cornelis Douwes op de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam.

Gedachten over het architectonisch ontwerp

De begrippen "uitnodigend versus geheimzinnig" zijn kenmerkend voor dit ontwerp. De grote glaspartij van de bezoekersentree en de panoramaramen op de kantoorverdieping geven het complex een vriendelijk, open en daarmee toegankelijk karakter. De gevels op de begane grond zijn daarentegen, van buitenaf gezien, bewust vrij gesloten uitgevoerd. Hierdoor worden de productieactiviteiten netjes aan het zicht onttrokken. Van binnenuit is dat echter geenszins het geval; door het tot vrachtwagenniveau optillen van de beganegrondvloer hebben de productiemedewerkers een royaal en vrij uitzicht over de voornamelijk groene omgeving. Doordat alle laad- en losactiviteiten achter de, in het gebouw geïntegreerde, fabriekspoort plaatsvinden behoudt het gebouw, ondanks alle hectiek die erin plaatsvindt, van buitenaf het gewenste rustige en chique karakter. Op deze wijze blijven de "geheimen van FEBO" het beste bewaard.

Ook aandacht voor binnen

Van binnen bewaart het pand zelf ook nog een aantal extra "geheimen", waarvan de op de kantoorverdieping, tussen de vergaderzaal en de kantine, gelegen binnentuin de meest in het oog springende is. Een oase van rust voor het pauzerende personeel die ook als representatieve buitenruimte voor gasten kan dienen en die een verademing in de industriële omgeving van het havengebied vormt.

ALPHATON keramische gevelbekleding als basis voor het ontwerp

Het bedrijfspand is binnen de kaders van het beeldkwaliteitplan ontworpen als evenwichtige compositie van verschillende gebouwdelen met een eigen materialisatie. Het gebouw staat aan de straatzijde in de erfgrens, direct aan een openbare groenstrook. Hier is nagenoeg over de volle kavelbreedte een robuuste muur opgetrokken, waarboven zich de transparante kantoorvleugel bevindt. Voor deze "muur", die ruim zeventig bij zeven meter groot is, waren grootschalige bouwelementen nodig, die niet kwetsbaar en niet verouderend zouden zijn. De glimmend zwart geglazuurde ALPHATON tegels van LANDER waren hiervoor het ideale materiaal. De strakke en zuiver werkende moduulmaat, van 300 x 900 mm., heeft daarbij als ontwerpraster voor het verdere gevelontwerp gediend.

Met deze kwaliteitsvolle, onderhoudsarme en tijdloze materialen hebben wij een optimale vertaling van onze ontwerpgedachte kunnen bewerkstelligen. Niet alleen een verzorgd beeld voor nu, maar ook voor de langere toekomst. FEBO is klaar om de wereld te veroveren.

Hans Zwetsloot,
STOL architecten