Terug naar overzicht

Eigen karakter maar passend in de omgeving

Het laboratorium- en kantoorgebouw voor Philips Centre of Industrial Technologies staat prominent aan de centrale vijver van de High Tech Campus Eindhoven. De architectonische uitdrukking van de laboratoria zijn functioneel bepaald door de daaraan gestelde strenge klimaateisen. De kantoren daarentegen zijn vrijer ontwikkeld. Horizontale geleding, een grote mate van transparantie en de daarmee te bereiken interactie met de groene omgeving vormden samen de leidraad voor het ontwerp.

Bijzonder ontwerp

Het laboratoriumgebouw is gehuld in glas en aluminium. Zonwerende beglazing, prismatische glasplanken en schuifbare aluminium lamellenschermen wisselen elkaar af. Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het beeld van gesloten naar open en vice versa. Terwijl het laboratoriumgebouw een bepaalde rijzigheid uitstraalt, is het kantoorgebouw zuiver horizontaal geleed. Brede gevelbanden die tevens de geïntegreerde zonwering verbergen maken de bouwlagen telbaar. Tussen de aluminium banden wisselen open en dichte delen elkaar af.

Keuze voor ALPHATON keramische gevelbekleding

Materiaaleigen kleur, maatvastheid en een technische maar tegelijk toegankelijke uitstraling komen allemaal terug in de keuze van de keramische gevelbekleding van LANDER aan het kantoorgebouw. De verspringende smalle gevelpenanten en grotere dichte gevelvlakken zijn bekleed met ALPHATON vulkaangrijze tegels in een aluminium omlijsting. De omkadering accentueert de natuurlijke structuur en textuur van de tegels die de tastbaarheid van het strakke gebouw vergroten.

Aan het rand van de vijver staat nu een zowel architectonisch, bouwtechnisch als functioneel duurzaam gebouw. Individueel maar tegelijkertijd ook een deel van het grotere geheel.

Kevin Battarbee,
INBO Rotterdam