Terug naar overzicht

In opdracht van de Rhenense Woningstichting heeft inTex architecten bna het ontwerp gemaakt voor de renovatie van 108 appartementen, in 5 flats, te Rhenen. De problematiek van de flatgebouwen uit 1968 is niet anders dan die van de talloze vergelijkbare flats uit die periode: een povere uitstraling, een technische verarming van gevels, kleine en onveilige entreepartijen, appartementen met verouderde keuken-, douche- en toiletinrichting.

Duurzame renovatie met keramiek

De doelstelling van het project was om voor de vijf blokken een duurzame renovatie voor de gevels en keuken, douche- en toiletruimte te ontwerpen. De oplossing diende ook in een verbetering van de sociale veiligheid rondom de entree, trappenhuizen en bergingen te voorzien. Het concept bestaat uit het verbijzonderen van de centrale entreezones van de blokken, het totaal vernieuwen van de gevels en het aanbrengen van structuur (textuur) hierin. De totale metamorfose van de gevels en de aard van de toegepaste materialen maken dit een bijzonder project: keramische gevelelementen en strakke aluminium sandwichpanelen zijn hiervan een voorbeeld.

Voordelen van ALPHATON keramische gevelbekleding

De esthetische en technische oplossingen waren een belangrijk item in het ontwerp voor deze renovatie. De wens van de opdrachtgever om een onderhoudsarm plan te realiseren is vertaald in duurzame bouwkundige en materiaaltechnische keuzes. De toepassingsmogelijkheden van de keramische tegels van LANDER gaven zowel esthetisch als technisch voor ons de meest duurzame oplossing.

Een sterke kleurtoepassing, strakke vlakverdeling en voldoende flexibiliteit in afmeting en detaillering om de onderlinge verschillen in bestaande maatvoering op te vangen. Met name de combinatie van het verticale karakter van de terracotta vlakken met de horizontale borstweringstroken geven de gevels een sterk karakter.

In de praktijk bleek de eenvoudige montage van het ALPHATON systeem in combinatie met de goede hanteerbaarheid van de tegels voor deze renovatie een groot voordeel.

Louis Banning,
inTex architecten